7 augustus 2015

 

De vele psychosomatische aandoeningen wijzen op een grote invloed van de geest (de denkkracht) en het lichaam. Als de geest ervan overtuigd is dat het innemen van een medicijn of het krijgen van een therapie een positieve invloed heeft op het individu zal dat vaak gebeuren.

Niemand twijfelt dat het placebo - effect bestaat, daar zijn tal van onderzoeken het bewijs van zoals bijvoorbeeld de test waarbij zwangere vrouwen een pil kregen tegen ochtendmisselijkheid terwijl het eigenlijk een braakmiddel was. Toch gaven deze vrouwen aan dat de misselijkheid opvallend beter was.

 

Toen de moderne geneeskunde op zoek ging naar geneeskrachtige substanties betekende dit een enorme vooruitgang maar meteen ook een doodsteek voor het placebo - effect. In placebo zit geen farmacologisch werkzaam bestanddeel waardoor placebo werd toegeschreven aan allerlei onverklaarbare heilbare werkingen. Hoewel men officieel de werking van placebo verwerpt weet de moderne geneeskunde dat er toch enige waarheid schuilt achter placebo. Zo werken grote pillen beter dan kleine en artsen die empathisch zijn en tijd nemen voor hun patiënten halen betere resultaten.

 

Het succes van complementaire therapieën wordt meestal toegeschreven aan het placebo – effect. Helaas is de reputatie van placebo vandaag de dag niet al te best. De werking, zo luidt de redenering, zit tussen de oren en wanneer de werking niet echt is, is de ziekte ook niet echt en spreekt men van ingebeelde ziekte.

 

Emoties en verwachtingen spelen een belangrijke rol bij placebo. Soms onbewust en soms bewust. Voor de hersenen is emotie een manier om aan een bepaalde prikkel hoge prioriteit te geven. Als een prikkel belangrijk is, dient er ook snel en adequaat gereageerd te worden.

 

Het lichaam streeft van nature naar een goede gezondheid. De beste remedie, al dan niet conventioneel, is datgene wat de natuur in werking zet om het zelfhelend vermogen van het lichaam te stimuleren. Of reflexologie enkel werkt als placebo - effect is een vraag naar het onbekende. Er zijn verschillende theorieën die een verklaring formuleren over de werking van reflexologie zoals de kracht van ontspanning, het vrijkomen van endorfine, pijnpoorttheorie, meridianen,…

Deze leer je in de online basiscursus voetreflexologie

 

Eén ding is zeker, reflexologie helpt!

 

 

 

 

 

 

 

 

Boeiende artikels

Q&A: Is er sprake van placebo-effect bij reflexologie

cursus voetreflexologie
hersenspinsels

Lees ook: