Q&A: Situeren en voelen van reflexzones

“Ik heb al regelmatig geoefend maar echt voelen en precies situeren op de voet vind ik nog moeilijk.”

Voelen is niet iets wat je leert van vandaag op morgen. Dat heeft tijd nodig. De ene neemt dit sneller op dan de andere, wat vanzelfsprekend is omdat iedereen verschillend is. Gelukkig…

Het wonderlijke van voetreflexologie is dat je het kan toepassen zonder het aanvoelen van een persoon. Je kan ook communiceren met je cliënt over hoe een bepaalde zone aanvoelt, hoe deze voelt op het moment dat je erop werkt en hoe het achteraf voor je cliënt aanvoelde.

De zones situeren op de voet getuigt van een goede kennis anatomie.

De eerste stap is het kennen en voelen van de botten van de voet. Voor mezelf ervaar ik het als een groot voordeel dat ik binnen mijn opleiding Bachelor in de Podologie een vak “palpatie” had waarbij elke millimeter van de voet werd afgetast. We leerden duidelijk het verschil voelen tussen structuur van bot, ligamenten, spieren, bloedvaten en zenuwen.

Naast kennis van de voet moet je kennis hebben van de ligging van de organen in het lichaam. In de cursus volgens Hanne Marquardt zie je dat organen geprojecteerd staan ten opzichte van de botten van de voet.

Belangrijk is dat je minstens 100 verschillende voeten gevoeld moet hebben, vooraleer je een voet begrijpt. Dus… blijven oefenen, voelen en anatomie herhalen.

Wil jij gratis een extra ondersteuning ontvangen om de reflexzones terug te vinden?
Laat hieronder je gegevens achter.