5 foute opvattingen over reflexologie

Hoe komt het toch dat er heel wat foute opvattingen zijn over reflexologie?
Tja, doorheen de jaren ging de kennis over van de ene naar de andere en dan weer de volgende,…

Ken je dat spelletje waar je in een kring staat en een zin moet doorzeggen? Na 2 personen is een deel van de zin weggevallen en het andere deel is ingevuld met info vanuit het eigen referentiekader.

Tijd dus om opnieuw naar de bron te gaan en te onderzoeken wat nu juist is en wat niet!

De meesten vallen stijl achterover als ze horen dat voetreflexologie niet uit het Oosten komt. Anderen denken dan weer dat het uit Egypte komt…
De waarheid is dat reflexologie uit Amerika komt! De basis van de hedendaagse voetreflexologie is zelfs niet eens zo oud! Veel meer over de geschiedenis ontdek je in de online basiscursus voetreflexologie.

Daaraan gekoppeld denken velen dat voetreflexologie werkt met drukpunten. Niets is minder waar want de drukpunten behoren tot de acupressuur en acupunctuur. Bij voetreflexologie wordt het lichaam geprojecteerd op de voeten. Hierdoor wordt gewerkt op reflexzones.

Wat heel veel mensen tegen houdt om een afspraak te maken, is de foute opvatting nr. 3!
Voetreflexologie kriebelt helemaal niet! De gebruikte kracht is meestal aangenaam stevig, waardoor de overgevoelige zenuwuiteinden niet worden geprikkeld. Mocht een bepaalde techniek toch kriebelachtig zijn, dan zal jouw voetreflexoloog meteen overschakelen naar een andere techniek.

Het tegenovergestelde wordt ook wel eens beweerd… “Om effect te hebben moet het pijn doen.” Dat is niet steeds het geval. Voetreflexologen doen niet mee aan het “pijn is fijn”-verhaal. Mensen zijn dagdagelijks al zo hard tegen elkaar, waarom dan ook wanneer jij komt om geholpen te worden?

Bovendien zal het lichaam sneller overreageren waardoor een sessie meer kwaad doet dan goed. Er zijn wel enkele pittige technieken, maar deze behoren niet tot de basis voetreflexologie. Ervaren voetreflexologen integreren ze en houden de cliënt nauwlettend in het oog om overreacties te voorkomen.

Tot slot wil ik nog een foute opvatting de wereld uit helpen.

Het is heus niet nodig dat een sessie in stilte moet gebeuren! Stilte kan voor een cliënt frustrerend werken als die iets wilt uiten. Dan blijft de molen maar draaien in het hoofd. Het is natuurlijk niet de bedoeling om over zomaar eender wat te praten, maar cliënten komen vanuit hun ontspannen gevoel vaak tot inzichten.
De focus moet op zichzelf liggen en het interne proces. Soms is dialoog nodig om feedback te geven.

Terwijl ik dit zo schrijf komen er nog een aantal foute opvattingen in mijn hoofd!
Ik zal alvast de eerste vijf nog eens opsommen.

  • Komt uit het Oosten
  • Werkt met drukpunten
  • Het kriebelt
  • Moet pijn doen
  • Moet in stilte gebeuren om effect te hebben

Aangezien er zoveel foute opvattingen door mijn hoofd spoken deel ik met jou nog een extra!
Een hele belangrijke zelfs!

Namelijk: “Via voetreflexologie kan afgelezen worden wat er mis loopt in het lichaam en het leven van de cliënt.”
Dit is dus helemaal fout! En waarom deze stelling fout is dat leer je in de online basisopleiding voetreflexologie!

Via voetreflexologie ondersteunen we het lichamelijk en het psychisch welzijn van cliënten. De cliënt komt met een hulpvraag. Door de kennis die de ervaren voetreflexoloog heeft opgedaan in de opleiding en in de praktijk weet hij/zij perfect welke reflexzones zorgen voor optimaal resultaat!

PS: Voel je vrij dit artikel te delen zodat jouw cliënten weten wat voetreflexologie niet is en wat juist wel!
Hoe deel je dit artikel?
Heel eenvoudig door op het icoon hieronder te klikken van jouw favoriete social media.