Cliëntenstoel

Pssst… hoe lang is het geleden dat jij nog op je eigen cliëntenstoel zat?

Best eens belangrijk om te ervaren hoe een cliënt het ervaart. Misschien ziet je stoel er nog prima uit maar zijn de kussen doorzeten.

In elk geval krijg ik regelmatig deze vraag:

“Welke stoel verkies jij om voetreflexologie uit te voeren op een cliënt?”

Zelf heb ik een aantal stoelen uitgeprobeerd in mijn praktijk. Mijn eerste stoel was een oude pedicurestoel die ik gebruikte zowel voor podologie als reflexologie. Deze heeft zijn dienst gedaan maar was niet comfortabel wanneer cliënten er gedurende langere tijd gebruik van maakten. Het was wel een stevige, vintage stoel zeg ik met enige nostalgie.

Bij mijn verhuis heb ik een nieuwe stoel aangekocht. Eén die ik automatisch kon verstellen en comfortabel aanvoelde. Deze stoel kan volledig horizontaal met een uitsparing voor het hoofd. Een ideale stoel dus met als enige nadeel dat deze koeler oogt in een warm ingeklede praktijk. Maar door aanpassing van licht is dit perfect op te lossen.

Hierna ben ik door de uitbreiding van ons gezin verhuisd naar een woning met 2 praktijkruimtes. De witte stoel verhuisde mee en stond in mijn podologieruimte. In de reflexologieruimte heb ik een lafuma relaxzetel gezet. Op zich werkt deze goed. Cliënten zitten comfortabel, je kan de stoel meenemen,…

Het nadeel is dat je er niet alle vormen van reflexologie in kan toepassen. Na mijn cursus Chinese reflexologie heb ik een massagetafel gekocht. Hierdoor kon ik goed op de knieën van de cliënt werken zonder dat de stoel of tafel kantelt. Om mijn cliënt te zien, ondersteun ik het hoofd met een zwangerschapskussen en 2 dunne hoofdkussens. Zo zijn het hoofd en de schouders van de cliënt geborgen, wat een veilig en aangenaam gevoel geeft.

Ik merk dat cliënten zich beter ontspannen wanneer ze liggen. Ze laten makkelijker los en ik kan alle technieken toepassen op de massagetafel.

Bij het volgen van een cursus reflexologie bij Hanne Marquardt in Duitsland merkte ik dat ook zij een tafel verkiest boven een zetel. Daar wordt het hoofd enkel door een dun kussen ondersteund en de knieën met een knie-rol. De cliënt krijgt steeds een deken.

Wanneer je een stoel of een tafel koopt, moet je die uitgebreid testen. Lig zeker 10 minuten in de stoel of op de tafel, eigenlijk beter een uur want zo lang zit of ligt je cliënt er ook op. Wanneer je dit wat vreemd lijkt, praat je ondertussen over de technische kant, de levertijd, de prijs, de beschikbaarheid in kleur,…

Er zijn massagetafels en behandelstoelen in alle maten en vormen dus hoe kies je?

  • Binnen welk budget wil je werken (gemiddeld 250 euro)
  • Waarvoor moet het allemaal dienen (combinatie met andere therapieën, vaste plaats of meenemen,…)
  • Is het comfortabel voor je cliënt EN voor jou