Online leren, jij kan het ook

Online leren, jij kan het ook!

Het zal je wel al opgevallen zijn dat er heel veel online cursussen te vinden zijn. En het is geen geheim, ik ben er een fan van. Dit omdat je veel eenvoudiger je eigen tempo kan bepalen. Ik wil nu niet stoefen, maar ik ga het toch doen, ik leer snel dingen aan. Vooral wanneer ze me interesseren. Wat me niet boeit daar steek ik ook geen tijd in.

Het is me wel opgevallen dat ik nu sneller dingen oppik waar ik mee in aanraking kwam in mijn kindertijd. Dit bewijst hoe we toch geprogrammeerd worden en dat het interessant is om een brede basis te hebben. Hmmm… Misschien moet ik er toch maar eens meer op uit trekken met onze kinderen.

Waar ik nu mee bezig ben?

Met voetreflexologie en dat in combinatie met etherische olie

Als kind was ik veel ziek (oorontstekingen, longontsteking,…) Ik heb heel veel verschillende soorten artsen en therapeuten gezien. Die konden me symptomatisch helpen maar ik kan niet zeggen dat ze me helemaal geholpen hebben. Wat trouwens niet kan hé! Lees zeker verder!

Een voetreflexoloog hoorde daar niet zo zeer bij. Voetbaden met kruiden en mosterdzaad wel.

Voetreflexologie kwam “toevallig” op mijn pad als tiener. Mijn mama en zus gingen een korte cursus volgen van 5 lessen. Maar mijn zus kon niet dus nam ik haar plaats in. Ik vond het heerlijk om te geven, mijn zus om te krijgen. Ze lag dan op haar rug in de woonkamer en ik had haar voet op mijn schoot. Heel primitief allemaal en dat bewijst meteen dat je geen toeters en bellen nodig hebt om voetreflexologie te beoefenen. Voor mijn eigen ergonomie liggen mijn cliënten op een massagetafel.

Later studeerde ik Bachelor in de Podologie en dit gecombineerd met avondschool voetreflexologie. Heel intensief allemaal want daarbij kwam ook nog het studentenleven. Als ik er nu zo op terugdenk, luisterde ik totaal niet naar mijn lichaam. Niet echt verwonderlijk dat ik de diagnose Chronisch Vermoeidheid Syndroom kreeg. Ik las er boeken over, was in behandeling in het UZ Gent, daarnaast nog tal van therapeuten.

Had ik toen maar het inzicht om mijn leven te matigen en te luisteren naar mijn lichaam. Toegegeven, het is nog steeds een uitdaging!
Ik ga altijd ergens 100% voor, zelfs 200%. De energie om het volledig uit te zitten, is dan vaak wel opgebruikt. Dus het duurt allemaal wat langer.


De cursussen die helemaal af zijn en je meteen kan volgen zijn:


Het laatste kan ik je super hard aanbevelen omdat je een flinke dosis zelfvertrouwen nodig hebt, wil je iets van je leven maken. Dus als je uit de massa wilt springen en je zit nog wat vast met je gedachten, volg dan het programma: Een Regenboog aan Zelfvertrouwen.

Zelfvertrouwen opbouwen

Vissen

Niet het uren staren naar een hengel, maar wel mijn vijvers en aquarium onderhouden. De ultieme manier om alles helder en gezond te houden heb ik na al die jaren nog steeds niet gevonden. Het is best een dure hobby. Maar prachtig.

Als kind hadden wij een relatief kleine vijver op het terras. En ik ging vaak naar de ZOO in Antwerpen. Daar zaten heel veel en grote vissen in het water rond de verblijven van de dieren om extra afstand te creëren. Ondertussen is dat al helemaal veranderd natuurlijk. Om nog maar te zwijgen van de dolfijnen. Ik zou niet kunnen zeggen hoeveel shows ik ervan gezien heb daar. Langs een kant wel jammer dat ze weg zijn, want het was iets magisch als kind. Aan de andere kant versta ik het heel goed want de ruimte was nu niet groot. Zeker niet als ik nu als volwassene dat bassin bekijk.

Ik had dus in mijn hoofd dat ik mijn vissen kon trainen zoals de dolfijnen. Natuurlijk ging dat niet. Maar de vissen die wij nu in onze vijver hebben, komen uit de hand eten.

Planten

Voor de corona-lockdown had ik enkele kamerplanten gekocht. Mijn groene vingers die waren eerder ver te zoeken. Alles ging kapot. Maar dan doe je af en toe toch eens een nieuwe poging. Ik werd ook lid van een FB-groep over kamerplanten. Toegegeven, de reacties zijn niet altijd mijn manier. Spreken over “mijn plant kreeg baby’s” bijvoorbeeld. Maar de tips in de groep volgde ik op en mijn vingers werden steeds groener. Net als ons interieur. Want omdat die eerste planten het goed deden kocht ik nog een paar nieuwe planten. Ik had ook aan enkele cursisten van de online basiscursus enkele stekjes gegeven.

In die plantengroep lees je dan over voor mij nieuwe planten en dus kocht ik er nog wat kleine planten bij. Alleen is het zo dat ik ondertussen wel groene vingers kreeg voor mijn kamerplanten en je ze bij momenten ziet groeien.

Dus ons huis en mijn praktijk is een urban jungle aan het worden. Heerlijk om de planten water te geven, 1 keer per maand extra voeding, dode bladeren wegknippen, planten stekken,… Ja het brengt wel rust, maar ik ben het eens met mijn man: er moeten geen nieuwe planten bijkomen.

En ook hier herinner ik mij hoe mijn grootmoeder begaan was met haar planten. Haar zus was hier nog extremer in en had een prachtig stadstuintje vol bloemen. Zij droogde die dan en maakte er kunstwerkjes van. Ook mijn mama had altijd planten. In het bijzonder orchideeën.

Ja, je kan ook online leren over planten.

Je kan het bekijken op mijn Instagram

https://www.instagram.com/hildeschoonjans4u/

Of scan de code

Piano

Wat een prachtig instrument. Mijn juf zei dat ik er talent voor heb. Alleen mis ik het consequent oefenen. Het gaat echt met periodes en nu is het best lang geleden dat ik gespeeld heb. Ik heb een keyboard en de hoge mi is stuk. Best frustrerend.

Maar misschien ben ik nu gewoon uitvluchten aan het zoeken.

Ik ga er terug elke dag een kwartiertje op spelen. Gewoon even aan niets denken dan aan dat alleen. Het voordeel is dat ik er niets voor hoef klaar te zetten of op te ruimen. Gewoon stekker in stopcontact en spelen!

Het is net zoals voetreflexologie leren, namelijk oefenen, oefenen en oefenen.
Tijdens de lockdown kreeg ik ook online les. En dat ging prima!

Dus vanaf nu opnieuw elke dag een kwartier. Consequent en met mate spelen. Lukt het die dag goed dan kan ik een half uur spelen.

Potten draaien

Dat is echt hemels om te doen! Met mijn handen in de klei, centreren en potjes draaien. Ik heb een doel om naar toe te werken.

In mijn vroege tienerjaren draaide ik een potje op een demonstratie van iemand. Hoewel er een gat door de bodem zat, heb ik het wel bewaard. Mijn mama heeft het dan eens door iemand laten bakken.

Maar dat kriebelde al zo lang om te doen!
Begin februari ging ik met mijn collega Nicole een workshop volgen. Ik vond het heerlijk om te doen. Zij vond het goed om zo eens te doen om de zoveel jaar. Het was wel lang wachten eer het de eerste keer gebakken was en tegen dat we konden glazuren. Maar goed… En we schrokken er van hoeveel onze potjes gekrompen waren.

Ik was in elk geval gebeten en huurde voor een week een draaischijf met 10 kilo klei. In één week tijd heb ik die 10 kg opgebruikt. En toen de schijf terug moest mistte ik echt “mijn” draaischijf.

Na een oproep aan jullie die mijn blogs lezen en me volgen op Facebook kon ik een draaischijf kopen. We kunnen bouwen aan elkaars droom. Als jij start met de online basiscursus voetreflexologie, had ik inkomen om een draaischijf te kopen op korte termijn.

Ik help jouw droompraktijk uitbouwen, jij helpt mijn droomhobby uit te voeren. Want toegegeven, het is best een investering. Je mag rekenen op een 2000 euro. Draaischijf, klei, glazuur, bakservice, gereedschap,… En voorlopig laat ik alles nog bakken door iemand anders. Een goede oven kost toch eerder 2500 à 3000 euro.

Dus eerst wat potjes verkopen zodat ik uit mijn kosten kom maar vooral zodat ik plaats heb om nieuwe potjes te maken. Want potjes maken is reuze leuk, maar wat moet je met 10 schaaltjes, 10 potjes, 10 theelichthouders, 10 tappasborden,… Je begrijpt wel wat ik bedoel.

Ik zie wel wat de toekomst brengt en hoe goed ik er in wordt.

Hilde Schoonjans - potten draaien - keramiek Lokeren

Aquarelleren

Dit heb ik gezien van mijn mama. Het is te zeggen, mijn mama deed dit maar wij mochten daar absoluut niet aankomen. En ja, mijn mama kent er wel iets van. Al ziet ze het niet meteen zitten om me les te geven.

Tja, gelukkig hebben we internet. En op YouTube vind je oneindig veel filmpjes. Dus volop aan het experimenteren en dan kwam ik dit filmpje tegen.

Mijn mama is een schat van een mens, maar kan best kritisch zijn. “neen, die moet je niet volgen want ze test niet eens haar kleuren op een testblad” of “die zeker niet volgen want ze heeft niet eens les gehad aan de academy”.

Je hoeft natuurlijk niet voor alles academisch geschoold te zijn en ik versta haar kritiek. Zij heeft jaren gestudeerd in Sint-Lucas in Gent, ze heeft er ook les gegeven! En ook haar moeder was academisch geschoold, won Internationale prijzen, werd jaarlijks geselecteerd om in het Frans Masereel Centrum in Kasterlee te werken,…

Het zit dus wel een beetje in mijn DNA.

En nu kriebelt het om er iets mee te doen.

Dus ik kwam deze week dat filmpje tegen en ik ging er mee aan de slag. Ik was best trots op het resultaat. Van mijn perzik dan toch. De citroen is net iets minder.

Maar mijn mama zei dat je op zijn minst moet kijken hoe een echt voorwerp, in dit geval perzik, eruit ziet. Dus nam ik er een foto bij, gewoon vanop internet, en poogde die na te schilderen.

geplukt van internet

Dit was het resultaat. En ik ben me er van bewust dat ik me serieus mispakt heb aan de verhoudingen en positie van het blad. Maar het blad zelf vond ik schattig.

Mama zei (via messenger): “Is veel beter, bij de blaadjes zie je niet dat er 2 blaadjes zijn en dat komt doordat je geen kleurverschil hebt. Aandacht hebben voor het lijntje voor het steeltje dat geeft aan dat het steeltje dieper zit.

Dus ik herwerk wat…

Mama: “Het is beter, je mag het 2 blaadje tegen het steeltje verdonkeren en verkleinen. Kan je het donkere deel naast het steeltje nog wegwerken? Niet eenvoudig he

Nu schreef mama: “Het is beter, nu het steeltje nog

En dan kreeg ik een duimpje omhoog!
Maar toch nog even aan gewerkt en dit is het droog resultaat…

Je ziet, dit is ook online leren…
En nu is het oefenen, oefenen en oefenen.

Om je er een beeld van te geven, ik deed er 2 uur over om tot dit resultaat te komen. Leren vraagt tijd en deze tijd moet je jezelf ook durven geven!


Online leren, jep, het lukt jou zeker ook!

De cursussen die helemaal af zijn en je meteen kan volgen zijn:


Wat betreft ziek zijn…

Ik leer steeds beter naar mijn eigen lichaam luisteren en stress zo min mogelijk kans geven!

Af en toe een voetreflexologie krijgen hoort daar ook bij!

Veel liefs, Hilde xoxo

No drama llama