Nog geen verbetering zichtbaar

“Mijn cliënt zegt geen verbetering te hebben, maar eigenlijk merkt de omgeving wel verandering.”

Het komt nogal eens voor bij cliënten die weinig voeling hebben met hun lichaam en vooral vanuit hun hoofd leven. Ze hebben het gevoel nog geen verbetering te hebben.

Mijn gouden tip

Gebruik bij de anamnese een pijnschaal.

pijnschaal - Reflexology4u

Wanneer mensen praten over vb. hoofdpijn dan is dat moeilijk in te schatten hoeveel last de cliënt hiervan heeft. Wanneer die zegt dat hij/zij een 8 geeft op een schaal van 0 tot 10 dan weet je dat de pijn voor deze cliënt een zware belasting is.

Na een aantal sessies stel je de vraag opnieuw: “welke waarde geef je je hoofdpijn nu?” Meestal wordt er een lager cijfer gegeven waardoor je kan stellen a.d.h.v. een cijfer dat er verbetering is.

 

Hoewel het pijnschaal noemt, kan je deze waardemeter ook inzetten voor andere klachten zoals vermoeidheid, duizeligheid, productiviteit,…

 

Mensen met een neiging tot o.a. depressiviteit, burn-out en CVS leven vaak in hun hoofd. Ze voelen niet echt wat er in hun lichaam gebeurt en als ze iets voelen dan focussen ze zich op de negatieve aspecten.

Been there, done that!

Je kan heb dus niet alleen helpen met voetreflexologie maar hier is een totale aanpak nodig. Langs de ene kant moeten deze cliënten hun focus leren verleggen en dit kan door coaching of via een snellere weg, hypnose. Langs de andere kant is voetreflexologie wel een uitstekende keuze omdat de voeten het andere uiterste is van het lichaam dan waarin ze leven. Als reflexoloog is het belangrijk om deze cliënt goed te begeleiden tijdens een sessie.

 

De interne processen die worden geactiveerd zijn zo subtiel dat iemand die ze doormaakt niet ziet. De omgeving merkt het wel sneller op omdat de kleine veranderingen oplopen en zichtbaar zijn voor anderen.

Je kan het vergelijken met een kind dat groeit. Je ziet je eigen kind niet groeien, maar op een bepaald moment zijn de kleren te klein en dan weet je dat het tijd is voor nieuwe kleren en dan weet je gewoon dat je kind is veranderd. Als je dan bij oma en opa op bezoek gaat dan zeggen ze na een week: “amai, je ziet hem groeien.”

Dat is vergelijkbaar bij de interne processen die op gang worden gezet bij voetreflexologie.

 

Meer informatie hierover is terug te vinden in de Reflexology Academy 4u.

Als je wilt weten wanneer de deuren terug openen, dan kan je dit volgen in mijn Facebookgroep.

Hilde Schoonjans - Lokeren - Reflexology4u