Vinger aan de pols

Je zal het maar tegenkomen. Je hebt een cliënt en die belt je om te laten weten dat de afspraak niet door kan gaan omdat zijn voet is gebroken.

Pfff…

Of een cliënte die blijft last hebben aan de pols en je kan er maar geen oplossing voor bedenken.

Pfff…

Je kan je hoofd laten hangen en zeggen, tja dan stopt het verhaal van voetreflexologie, maar dat is nu toch wel echt zonde want je kan er zo veel mooie dingen mee doen!

Zones met letsels of aandoeningen mag je nooit rechtstreeks bewerken.

Dankzij de zonetherapie weten we dat verschillende lichaamsdelen met elkaar in relatie staan.

Dit noemt men verwijzingsgebieden, referentiezones, kruisende reflexen of gerelateerde zones.

heup → schouder
dij → bovenarm
knie → elleboog
kuit → onderarm
enkel → pols
voet → hand
tenen → vingers

Bij problemen aan de armen, benen, handen of voeten maken we gebruik van de verwijzingsgebieden. Om dit te verduidelijken enkele voorbeelden:

Jan heeft pijn aan de rechter binnenenkel doordat hij regelmatig zijn voet omslaat. We kunnen Jan op 2 manieren helpen. Enerzijds bewerken we de linker binnenenkel of de contralaterale zijde (hetzelfde lichaamsdeel, andere kant). Anderzijds bewerken we zijn rechter pols, langs de kant van de duim. Dit is de co-laterale zijde (ander lichaamsdeel, zelfde kant).

Karen heeft een pijnlijke, gebroken linker kleine teen. Deze valt niet te bewerken zodat we ofwel de rechter kleine teen (contralaterale zijde) ofwel de linker pink bewerken (co-laterale zijde).

Peter heeft last aan zijn linker middelvinger. Om deze pijn te verlichten bewerken we ofwel de rechter middelvinger (contralaterale zijde) ofwel de linker derde teen (co-laterale zijde).

Tijdens het doorbladeren van mijn allereerste cursus voetreflexologie ontdekte ik enkele leuke afbeeldingen erover.

Tja, die cursus stelde qua tekst en lay-out niet veel voor maar toch steeds leuk om het te herbekijken en bovendien kloppen de afbeeldingen nog steeds!

Wil jij een blik op een stuk van mijn allereerste cursus voetreflexologie?

Laat nu je naam en e-mailadres achter !