Hoe snel kan je starten met je praktijk voetreflexologie?

Hoe snel kan je starten met je praktijk van voetreflexologie na het volgen van een cursus?
Of kan je al een praktijk opstarten tijdens je online basiscursus voetreflexologie?

In deze blog ga ik dieper in op deze vragen want ik kan me voorstellen dat je hier graag wat meer informatie over wenst.

Starten met een praktijk is, in België, eenvoudiger dan je denkt.
Wanneer je de juiste formulieren hebt als zelfstandige, kan je starten.

  • Open een zichtrekening, specifiek voor je zelfstandige activiteit
  • Kijk na of je vergunningen nodig hebt
  • Schrijf je in bij een ondernemersloket (daar helpen ze je verder met van alles en nog wat)
  • Contacteer je ziekenfonds

Alle papierwerk, daar ben ik geen held in. Daar wil ik eerlijk in zijn en daarom verwijs ik jou liever naar een ondernemersloket. En qua boekhouding hoeft het niet moeilijk te zijn, maar ook dit is niet mijn specialiteit en dus ook beter even langs een boekhouder gaan.

Starten met je praktijk voetreflexologie

Qua vergunningen, attesten en diploma’s kan ik je wel iets vertellen.

Officieel zijn er geen attesten nodig om het beroep voetreflexoloog uit te oefenen.
Concreet betekent dit dat je, op dit moment, zomaar als zelfstandige een bordje aan je deur kan hangen als voetreflexoloog.

Ik weet het, het klinkt te gek voor woorden! Maar dit is zo bij héél veel beroepen. En het leidt ook tot een hoop frustratie bij de mensen in het werkveld. Bovendien geeft dit weinig zekerheid voor de “consument”.

Op Europees vlak en wereldwijd hebben reflexologen zich verenigd om te streven naar bepaalde normen. Opleidingsnormen. Niets is officieel, maar de betere opleidingen gaan zich wel laten leiden door deze officieuze normen.

Ook ik werkte mee aan het uitwerken van de opleidingsnormen

Een paar jaar geleden werkte ik nog mee aan het opzetten van deze opleidingsnormen. Maar omdat er zo een trage werking was, er op eieren moest gelopen worden om ego’s niet te kwetsen,… ben ik er mee gestopt.

Ik ben een voorstander van efficiënt werken en een genomen beslissing te volgen. Of bij te sturen als het echt gaat over een persoonlijk levensdoel. Maar niet vergaderen, beslissen en de volgende vergadering opnieuw palaveren over eenzelfde iets.
Naar mijn gevoel kon ik mijn tijd zinvoller besteden! Ons vierde kindje was op komst toen ik de beslissing nam om te stoppen met al mijn vrijwilligerswerk.

Nog steeds ben ik blij met die keuze want nu hebben de kinderen mij echt nodig als mama. Het is echt wel intensief om 4 kinderen op te voeden. Weet je, een stukje vlees erbij een patatje extra, dat is niet het grootste werk.

Het gaat hem vooral om hen individueel de nodige aandacht te geven, een huishouden te runnen, een praktijk en dan nog eens mijn kennis delen. Dat zijn wat veel borden om in de lucht te houden.

Nu ik ben aan het afwijken, dus ik pik terug in op de officieuze opleidingsnormen.

Opleidingsnormen

Deze worden wereldwijd bezien als:

  • 100 uren anatomie, fysiologie en pathologie
  • 150 uren reflexologie
  • 50 case studies

Dit is de algemene norm om opgeleid te worden tot voetreflexoloog.

Opleidingsnorm voetreflexologie

Daar bijkomstig zijn er een aantal inhoudelijke gegevens die zeker in de opleiding vervat moeten zitten. Uiteraard zitten deze en veel meer omvat in mijn opleiding tot professioneel voetreflexoloog.

Zoals je kan zien in dit overzicht (KLIK HIER) zie je dat de opleiding bestaat uit een online basiscursus voetreflexologie en de Reflexology Academy 4u.

De basiscursus is echt een stevige basis met anatomie, de reflexzones en technieken. En dit gecombineerd met elkaar. Deze basis is noodzakelijk wil je doorgroeien tot een professioneel reflexoloog.

Maar wat is een professioneel reflexoloog?

Is dit iemand die dit doet als beroep of zijn daar bepaalde kwalificaties aan verbonden?

In principe zijn hier geen richtlijnen rond!
En kan je dus zelfs zonder enige kennis van reflexzones je vestigen als voetreflexoloog.

Natuurlijk weet jij dat dit niet strookt met enige logica!

Maar ik stel het zo zwart-wit zodat je meteen voor jezelf kan bepalen dat jij de persoon bent die moet beslissen wanneer je er klaar voor bent om een praktijk te starten.

Hoe ik het zie

In de online basiscursus ga je gedurende minstens 12 à 13 weken aan de slag met oefenpersonen. Vrienden en familie zonder bijzonder klachten en kwalen. Dit omdat je in de eerste plaats vertrouwd moet worden met de technieken, met de reflexzones en de mogelijke reacties van voetreflexologie.

Op dit moment zou het nog wat vreemd zijn om meteen cliënten in te plannen in jouw praktijk. Wel kan je stilletjes aan beginnen aankondigen dat je weldra een praktijk opent!

Je kan het dan benoemen als een ontspannende voetreflexologie.

Al moet je goed beseffen dat er nog een hele niet ontdekte reflexologie-wereld voor je open ligt. Want wat ga je doen als iemand bij je langs komt ter ondersteuning van… een bepaalde klacht?

En daarvoor is de Reflexology Academy 4u. Hier wordt verder gebouwd op de basis en krijg je steeds meer inzichten. Waardoor je de voeten van jouw cliënten die komen voor een ontspannende voetreflexologie, steeds gerichter kan bewerken.

Langzaam laat je in jouw communicatie naar de buitenwereld het woord “ontspannende” weg en hou je het bij de term voetreflexologie.

Wanneer je de Academy hebt afgerond, zit je ruim aan de vooropgestelde officieuze opleidingsnormen! Bovendien zal je beseffen dat “een papiertje” slechts een kleine bevestiging is van je tijd en investering.

De echte leerschool is in het werkveld, en dus moet je eerst je zelfvertrouwen opbouwen zodat jij echt kan vertellen aan je cliënten wie jij bent, en waar je voor staat! Dat leer jij ook al in de online basisopleiding, zodat je echt kan starten met een praktijk!


Een succesvolle praktijk is een combinatie van zo veel verschillende factoren! En daar zijn de opleidingsnormen niet eens voldoende! Jij moet groeien als persoon, therapeut, in je inzichten, je waarden, je handelingen, je creatieve denken,…

Laat me jou daar bij helpen!
Eerst in de online basiscursus voetreflexologie en vervolgens in de Reflexology Academy 4u! KLIK HIER voor meer info


Aromatip

Met haast en spoed, zit je zelden goed!
En dat zeg ik als persoon met weinig geduld.

Ik kan natuurlijk wel geduldig zijn, maar dat is omdat ik dan leef vanuit het vertrouwen dat tijd over iets laten gaan één van de Universele wetten is om iets te bekomen.

Om opnieuw in je kracht te komen kan je aardende etherische oliën gebruiken zoals houtsoorten. Vaak hebben deze zwaardere geuren en zijn ze dikker van structuur.

En daarnaast hou ik van de blend Valor!
Daar heb ik bij mijn cliënten (en bij mezelf) en mooie resultaten ervaren.
Het is alsof alles opnieuw op één lijn komt. Een goede voor de reflexzone van de wervelkolom!

Meer weten over etherische oliën?
Volg dan zeker mijn online cursus aromatherapie!

Valor en wervelkolom

Wil jij de etherische oliën uit proberen?

Ga via mijn webshop: https://www.myyl.com/hildeschoonjans

Wanneer jij je registreert als lid (zeker doen want dan is alles 24% goedkoper) moet je wel goed kijken dat je mijn gegevens ziet als persoon van aanmelden. Zo ben je zeker dat je mijn begeleiding krijgt! Mijn lidnummer is: 16114238 mocht je het nodig hebben.