Storm Eunice raast door

Storm Eunice raast door en zal blijven doorrazen!

Ongelofelijk, wat een impact Eunice in mijn leven heeft gehad en naar alle waarschijnlijkheid zal blijven hebben. Maar laat je hoofd niet vullen met negatieve berichtgeving.

Vandaag is het tijd voor positiviteit!

Vooreerst wil ik vermelden dat ik nog niet helemaal gefocust ben op mijn werk. De reden hiervan kan je lezen in mijn vorige blog. Het is pas door het zien van een post op Facebook van Sandra dat ik stil stond bij “onze Eunice”. De moeder van de reflexologie. Ere aan wie ere toekomt natuurlijk!

Wie is “onze Eunice”?

Onze storm Eunice is een vrouw met inzichten en deze inzichten verspreiden zich in een razendsnel tempo door middel van haar boeken. Je moet goed weten dat er toen nog geen sprake was van internet!

Laten we terugkeren in de tijd…

Storm Eunice - Eunice Ingam als jonge dame

In het jaar 1889 werd Eunice Ingham geboren in South Dakota (Amerika). Op 24 februari om exact te zijn.

In 1920 studeerde ze af in de school van Dr. Joe Shelby Riley en zijn vrouw Elisabeth. Ze volgde een negen maanden opleiding en kreeg het diploma van “Doctor of Psychotherapy”. Ook had ze een diploma van “Doctor of Physiological Therapeutics”.

Ze bleef werken bij Dr. Riley.
Door haar inzichten werd de basis gelegd voor de reflexologie zoals we vandaag de dag kennen. Het was nog niet zo verfijnd maar Eunice Ingham had twee grote bijdragen.

  1. Haar eerste bijdrage was dat het meer effect heeft om alternerende druk te gebruiken. M.a.w. de reflexzones werden op een iets dynamischere wijze bewerkt als voorheen. Een van haar beginnende technieken was om een katoenen watte te kleven op de reflexzone en de cliënt daar mee te laten wandelen. Deze techniek werd snel langs de kant geschoven aangezien heel wat cliënten last hadden van overstimulatie.
  2. De tweede grote bijdrage was dat ze reflexologie dichter bij de bevolking bracht. Op deze manier konden ze zichzelf ondersteunen d.m.v. reflexologie.

In 1942 huwde Eunice Ingham met Fred Stopfel. Hij was één van haar cliënten. Ze hielp hem om astma te overwinnen. Met de hulp van haar echtgenoot kon ze nog meer lezingen geven over haar therapie.

Storm Eunice Ingham - promo boek

Later kreeg ze de ondersteuning van haar neef Dwight Byers die de lezingen meer structuur gaf en standaardiseerde. Dwight zijn zus, Eusebia ondersteunde het team vanaf 1947. Zij werkte aan de voetenkaarten om deze anatomisch correcter te maken.

Een basis, maar nog niet echt verfijnd

Want laten we eerlijk zijn, wie de boeken “Storries the Feet Can Tell” en “Storries the Feet Have Told” gelezen heeft, weet dat de reflexzones niet echt overeenkomen met de anatomische ligging. Daar zijn de kaarten van Hanne Marquardt uit Duitsland veel transparanter in en dit zijn de kaarten waar ik zelf ook mee werk. En die je aanleert in de online basiscursus voetreflexologie!

Over Hanne Marquardt kan ik honderuit vertellen, want nu hebben we het over storm Eunice, Hanne Marquardt zou ik benoemen als orkaan Hanne!

Ook weer in een positieve betekenis natuurlijk. Over Hanne Marquardt vertel ik nog veel meer in de Academy en daar kan je ook wat van mijn foto’s terugvinden uit onze ontmoetingen en tijdens haar lessen. Ik zal volgende week al eens een blog over haar schrijven, dus zet je maar schrap voor orkaan Hanne 🙂

Terug naar Eunice Ingham en voetreflexologie

In de jaren 50 was er een heuse klopjacht op de voetreflexologen. Onwettig uitoefenen van de geneeskunde! Heel wat voetreflexologen kregen dagvaardingen, moesten voor de rechter verschijnen,…

Ook Ingham bleef niet gespaard. In 1968 werd ze aangeklaagd door de “The State of New York”. De beschuldiging werd ingetrokken maar twee jaar later ging Eunice op 81-jarige leeftijd “met pensioen”.

Lieve lezer van deze blog, laat me je zeggen dat voetreflexologie vandaag de dag een complementaire therapie is en deze aanvullend is op de medische behandeling.

Het zou dom zijn om ons af te keren van de medische wetenschap, de geneeskunde. Laten we samenwerken om zo het algemeen welzijn en welbevinden van onze cliënten te verhogen.

Ik leer jou dat met veel plezier in de online basiscursus voetreflexologie en in de vervolgopleiding, de Academy. KLIK HIER voor meer info

Eucine Ingham aan het werk

Leuke weetjes over Eunice Ingham

  1. Onze storm Eunice wisselde in het gebruik van de termen “zone therapie”, “compression massage” en “reflexology” om haar werk te beschrijven.
  2. Wist je dat Eunice haar tweede boek “Storries the Feet Have Told” gepubliceerd werd in 1951 maar eigenlijk een andere titel had namelijk “Zone Therapy and Gland Reflexes” en dus al eerder uit kwam in 1945.
  3. In de beginjaren, Eunice Ingham slechts 100 tot 200 boeken per keer liet drukken in eigen beheer. Uit angst dat de boeken in beslag zouden genomen worden wegens onwettig uitoefenen van de geneeskunde. En dit haar veel geld zou kosten.

Zoals je kon lezen kende Eunice Ingham een stormachtig bestaan. Onrustig over hoe de therapie juist te benoemen en eens ze zich verzoend had met de term reflexologie regende het dagvaardingen voor de reflexologen in gans Amerika.

Vandaag de dag is voetreflexologie een complementaire therapie met als doel om een individu evenwicht te schenken. We zijn een schakel in zowel de gezondheidszorg als in het welzijnsvlak. We werken op reflexzones op de voeten. Dit zijn projecties van het lichaam op de voeten. We werken, met een bepaalde visie, met aandacht en vooral met liefde!

Als je dit een boeiend artikel vond, zou ik het fijn vinden als je het een duimpje geeft, en/of deelt op jouw sociale media xoxo