Anatomie, pfff… het leren gaat moeizaam!

Anatomie leren is niet evident. Of je nu jong bent of niet, het blijft een zware dobber. Dat geef ik eerlijk toe. De termen duizelen door je hoofd. En al helemaal wanneer je de cursus in één geheel ziet.

Vandaar dat de anatomie en de fysiologie van de online basiscursus voetreflexologie niet in één keer komt maar in verschillende delen. Mijn advies is dan ook om de termen niet van buiten te leren op zich maar ze te gebruiken. Voorbeeld de botjes van de voet… Je kan wel veronderstellen dat dit een vraag is op het examen. En ja, niet enkel de benaming in het Nederlands maar ook de Latijnse benaming is belangrijk.

Want wanneer je een Engels boek leest of iets wilt opzoeken, dan haal je voordeel uit je kennis van anatomie.

Ik weet het, het is een harde brok om door te slikken. Je kan hem in stukjes kappen, maar het blijft een lastige.

Hou je doel goed voor ogen!
Wat weet je over deze voeten?
Hoe zou jij deze cliënte ondersteunen?

Cliënt ondersteunen met voetreflexologie - hallux valgus


Eens je de anatomie kent, dan zal je patronen en woorden herkennen en terug zien komen.

Voorbeeld

Mediaal is naar de middellijn van het lichaam toe, lateraal is weg van de middellijn.
Proximaal is dichtbij, distaal is veraf.
Phalanx is teenkootje
Hallux is grote teen

Het eerste dat opvalt is de scheefstand van de grote teen en de knobbel (of bunion). Om dit te begrijpen heb je enerzijds kennis nodig van anatomie (over welke botten en gewrichten gaat het?) maar anderzijds ook pathologie (ziektebeelden in de ruimste zin van het woord).

Het spreekt voor zich dat je weinig verstaat van de zin: een hallux abducto valgus is een aandoening van het metatarso phalangeaal gewricht 1 en wordt in het eerste stadium veroorzaakt door een laterale subluxatie van de proximale phalanx. Door: verkeerd gebruik, trauma en/of abnormale biomechanica (laattijdige pronatie, abductory twist, vergrote ganghoek,…) Normaliter zal de abductie van de hallux een adductie va. de 1ste straal vooraf gaan, maar het omgekeerde is ook waar. Dit gebeurt in een latere fase.

Je tenen gaan al krullen van deze zin toch?

Maar wanneer je jouw leerstof goed doorgenomen hebt van de online basiscursus voetreflexologie, dan weet je in grote lijnen waar het over gaat!

Al is de term abductie ook een moeilijke om uit te leggen zonder afbeelding…

Abductie is een beweging van een ledemaat in het frontale vlak om de sagittale as en van het lichaam af vanuit de neutrale uitgangshouding – de anatomische houding. Het tegenovergestelde van abductie is adductie.

Dus niet duizelen, het doel is om jouw cliënten een leuke voetreflexologie te geven, waar ze nog lang van nagenieten en over praten.

abductie, supinatie, pronatie - anatomie leren

Natuurlijk moet jij wel weten wat je doet!

Want als deze dame komt, is het dan normaal dat die teen zo scheef staat en dat je er niet de beweging in krijgt zoals bij andere cliënten?

Daar gaan we weer dieper op in in de Reflexology Academy4u.
Dat is een verdieping van de anatomie en fysiologie. En er worden ziektebeelden besproken en hoe je jouw cliënten kan ondersteunen via voetreflexologie.

Maar eerst moet je die stevige basis hebben!
En dat is wat doorbijten op die anatomie.

Het leren is herhalen, herhalen, herhalen. Vanuit een mildheid voor jezelf.
Bezig zijn met de leerstof. Er een voet(skelet) bij nemen en dit benoemen. Op internet met aandacht kijken naar afbeeldingen, 5 keer de namen schrijven en/of lezen,…

Het is echt gewoon oefenen, oefenen en oefenen!

Lees ook deze blog: https://reflexology4u.be/qa-situeren-en-voelen-van-reflexzones/

De meeste studenten zijn in angstzweet voor het examen van de online basiscursus voetreflexologie. Laat me je vooral al duidelijk stellen dat het niet voor mij is dat je een examen moet doen!

Het examen is voor jezelf een mogelijkheid om te testen in hoeverre jij de leerstof beheerst. Het is een momentopname van een voortdurend proces van leren.

En dat vind ik bijzonder belangrijk dat je dat weet!

Het is voor jezelf dat je het moet leren en voor je cliënten. Want hoe meer jij weet, hoe efficiënter je hen kan ondersteunen door de verbanden die je ziet. Er zijn enorm veel verbanden. Dat leer je dan ook in de Reflexology Academy4u.

Maar dat is een verdieping!

Eerst moet die stevige basis er liggen want zonder deze basis ga je een nooit gestild gevoel hebben dat je het nog niet kan. Dat er iets mist,… En dan blijf je investeren in cursussen volgen, zonder ze te verankeren.

Als je er voor wilt gaan, moet je eerst leren kruipen, vallen, opstaan en stappen!

Wil je nog meer ontdekken over reflexologie?
Wees welkom in de Facebookgroep (KLIK HIER)